Byudvikling

Højt til loftet i SG Huset

23. oktober 2012


Michael Bjørn og Nigel Thomas glæder sig til at det nye SG Huset kan tilbyde flere facilliteter for de ’ikke-organiserede’ sportsudøvere.
(Foto: mitsvendborg.dk)

Den traditionelle idrætskultur får en ny medspiller, når SG Huset på Ryttervej står klar til næste år

 

AF BRIAN JACOBSEN

 

Første spadestik blev taget d. 27. august 2012 – og præcis ét år efter står det projekt, som Michael Bjørn og Svendborg Gymnastik Forening (SG) har, klar til indvielse – nemlig SG Huset, som lige nu står under opførelse på Ryttervej – ved området omkring Svendborg Idrætscenter og svømmehallen.

 

SG Huset er efter danske standarder noget af en nyskabelse. De store tanker bag projektet er, at man vil forsøge at kombinere forskellige sportsgrene – og det er ikke de sportsgrene, man normalt ser udfolde sig i de danske sportshaller, så som håndbold, volleyball og basketball. Der vil i SG Huset – udover gymnastiksale – blive indrettet klatrevægge, skater-ramper, parkour-områder og meget andet. Særligt de sidstnævnte mindre traditionelle aktiviteter ser formanden for Svendborg Gymnastikforening, Michael Bjørn, frem til:

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Slå ud med armene og lav en havn med format

8. oktober 2012


Sønderborg Havn er i en rivende udvikling.

(Foto: mitsvendborg.dk)


Svendborg Havn skal have en omgang. Noget af det gamle skal ud for at give plads til noget nyt, og ikke et ord om skræmmeeksemplet Nyborg. mitsvendborg.dk har været i Sønderborg.

 

AF PER VINCENT
pervincentmail@gmail.com

 

 

Villigheden til at tænke utraditionelt sætter tingene i gang. Synergieffekten gør tingene mulige. Også når det handler om store projekter som total omlægning af en havn.

Sønderborg er et godt eksempel. Her har visionære mennesker, kommunen og private fonde sat sig sammen for at udvikle ideer og planer for byens havn.

 

 

Et middagsselskab
På den ene side af havnen ligger Alsion, et stort og prestigefyldt byggeri, hvor der dagligt færdes omkring 2000 mennesker. Sønderjyllands Symfoniorkester har deres koncertsal her, Syddansk Universitet holder til i en del af huset, DSB bor der med stationen lige uden for døren, forskellige virksomheder driver forskning og udvikling, blandt andre SAAB Technologies.

 

Populært sagt kom hele ideen omkring Alsion i gang ved et middagsselskab. En gruppe investorer og idefolk spiste sammen med byens daværende borgmester, Anders Peter Hansen.

- Vi brændte mere og mere varm på ideen, og det var kun et spørgsmål om at sætte det hele i gang. Det gik forholdsvis hurtigt, og byrådet var parat til at bruge pengene på det. 132 millioner, 90 millioner fra Bitten og Mads Clausens Fond, altså Danfoss, og så Realdania med 70 millioner kroner. For mig personligt var det vigtigt at få etableret netop sådan noget som Alsion frem for en række kedelige boligblokke. Det har givet Sønderborg et gevaldigt løft, også i Regionen, fortæller A.P. Hansen.

Middagsselskabet fandt sted i 1999, og i 2007 blev Alsion indviet.

Læs mereKommentarer: 1 kommentar

Hvad sker der med havnen lige nu?

7. oktober 2012


(Foto: mitsvendborg.dk)

Havnens fremtid skabes nedefra

 

Bymiljøer får deres næring nede fra græsrødderne og dem, som bruger byen.

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Når en bydel bliver udviklet, kræver det bevægelige planer og eksperimenter, for at byen får liv, og beboerne tager ejerskab. Det ved man i Svendborg – og man er ikke bange for at indrømme, at udviklingsplaner og kloge tanker ikke alene skaber et spændende havnemiljø i fremtiden. Bymiljøer får deres næring nede fra græsrødderne og dem, som bruger byen. Det har erfaringer fra ind- og udland vist.

Det er nok ikke forbigået nogens opmærksomhed, at Svendborgs politikere har taget en beslutning om, at havnen skal udvikles fra industrihavn til maritim byhavn. Den beslutning blev taget den 28. august. Nu begynder kommunen arbejdet med at lave en udviklingsplan for havnen.

Men hvis man troede, at havnens udvikling nu kommer til at foregå bag lukkede døre og mellem arkitekter, politikere og virksomhedsejere på havnen, så tog man fejl.
For igennem de seneste år er byplanlæggerne blevet mere bevidste om, at byer ikke bare automatisk bliver fulde af liv, bare fordi man planlægger det i en stor masterplan.

Nej, liv kommer ud af aktiviteter, som beboerne i byen selv er involverede i, har fået idéerne til eller deltager i. Det liv og de nye aktiviteter, som foregår i et område, der står over for en byudvikling, kan sagtens foregå samtidig med, at der fra officiel side bliver lavet overordnede udviklingsplaner.


Det er den slags aktiviteter, som med et fagudtryk bliver kaldt midlertidige aktiviteter. I Svendborg er projektet: “Der er en ø midt i byen” et godt eksempel på et projekt, som skal åbne vores øjne for havnen, i Møllergade hænger fuglekasserne i lygtepælene til glæde for fugle og forbipasserende, og på havnen summer ”bølgen” af aktivitet hele sommeren.

Klaus Johannesen, som er byplanlægger og projektleder for havnens udviklingsplan, forklarer, hvordan aktiviteter som disse er en vigtig brik i udviklingen af Svendborg Havn:
- Det kræver en mental omstilling både blandt svendborgensere, gæster og investorer at se havnen på en ny måde. Og ved at give plads til de her midlertidige projekter kan svendborgenserne selv være med til at skabe ny identitet til havnen, give inspiration til os, som arbejder på udviklingsplanen, og dem, som vil investere, siger Klaus Johannesen.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Svendborg får en maritim byhavn

28. august 2012


Svendborg Havn som vi kender den i dag. Enkelte af billederne vil nok se anderledes ud i fremtiden, efter at byrådet i dag besluttede at udvikle havnen til en maritim byhavn.

(Foto: mitsvendborg.dk)


Retningen er klar for Svendborg Havn

 

Svendborg Byråd traf her til aften en principbeslutning om havnens fremtid. Byrådet besluttede, at man i fremtiden vil arbejde på at udvikle en såkaldt maritim byhavn. Beslutningen er blevet truffet på baggrund af analyser, en omfattende debat med borgere og interessenter, ekspertvurderinger og fremskrivninger af udviklingen indenfor havne, erhverv og boliger.

 

- Jeg er rigtig glad for, at vi nu kan se fremad i Svendborg, siger borgmester Curt Sørensen, og han understreger, at Byrådet, med beslutningen, ikke har lavet en færdig plan for havnen, men blot taget en beslutning om, hvilken retning, man ønsker, at havnen skal udvikle sig.

- Det er vigtigt at sende et klart signal til omverdenen i stedet for at lade stå til. Investorer, og andre med interesse for havneområdets potentialer, har længe efterlyst, at byrådet melder tydeligt ud. Med denne beslutning har vi fastlagt en tydelig kurs. Et skib uden kurs risikerer at sejle i rundkreds uden mål. Kursen er nu sat og den peger mod udvikling, mere erhverv og flere arbejdspladser, lyder det fra Svendborgs borgmester.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Nu er SG Huset en realitet

27. august 2012


De første spadestik til det nye SG Huset på Ryttervej blev her til eftermiddag taget af (fra venstre): Michael Bjørn, fmd.for Svendborg Gymnastikforening, samt fmd.for styregruppen. Frank Müller-Bøgh, fmd. Idrætshallens bestyrelse. Bruno Hansen, fmd. Udvalget for Kultur og Planlægning. Curt Sørensen, borgmester. Gunnar Henriksen, fmd. SG Hallen og Jørn From adm.direktør CC Contractor.
(Foto: mitsvendborg.dk)

 

Nu starter byggeriet af det største idrætsanlæg på Fyn siden årtusindskiftet. Det er SG i samarbejde med Svendborg Kommune og Svendborg Idrætscenter, som i dag satte spaden i jorden og begynder at bygge SG Huset.

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

- Vi har aldrig været tættere på end nu, sagde Michael Bjørn, Formand for Svendborg Gymnastikforening og Formand for styregruppen omkring SG huset, da han og fire øvrige nøglepersoner i dag tog første spadestik til det nye SG Huset på Ryttervej. Et byggeri som efter flere års udskydelser og forhindringer, nu endelig bliver en realitet.

 

Borgmester Curt Sørensen, Svendborg Kommune tog i dag det første spadestik til byggeriet af det nye SG Huset i Svendborg, og gav projektet disse ord med på vejen:

 

- Jeg glæder mig over at Svendborg og Sydfyn får et af de mest nyskabende idrætsanlæg i hele Norden. Et byggeri med at hav af muligheder for udvikling af gymnastikken i dens mange spændende udtryk. Vi får samtidig et byggeri, som bliver et stort aktiv for alle elskere af gymnastikken – unge som ældre. Den nye SG Hus vil, når den står færdig, bidrage til at bringe Svendborg endnu længere i front som en kommune, der tør satse på idræt og foreningsliv – og fællesskabet omkring det, sagde Borgmester Curt Sørensen.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Deltag i debatten om nye byrum i Svendborg

27. august 2012

mitsvendborg.dk har de seneste dage sat fokus på det store nye byfornyelsesprojekt, som skal forbinde havnen og bymidten. De samme historier har du også kunne læse i august udgaven af mitsvendborg.dk – MAGASIN, med et otte siders tillæg lige til at rive ud af bladet. 

Din mening er vigtig i hele debatten om udviklingen af Svendborg bymidte og havnen. Derfor opfordrer mitsvendborg.dk til at deltage i debatten her på bloggen.

Læs alle artikler her:

 

Nye byrum, nye veje – nye muligheder 
Fem hold konkurrerer om Svendborg bymidte 
Folkeliv i bymidten skaber en symbiose
Bliv ved med at være Svendborg 
Der er penge i detKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Deltag i debatten om nye byrum i Svendborg

23. august 2012

mitsvendborg.dk har de seneste dage sat fokus på det store nye byfornyelsesprojekt, som skal forbinde havnen og bymidten. De samme historier har du også kunne læse i august udgaven af mitsvendborg.dk – MAGASIN, med et otte siders tillæg lige til at rive ud af bladet. 

Din mening er vigtig i hele debatten om udviklingen af Svendborg bymidte og havnen. Derfor opfordrer mitsvendborg.dk til at deltage i debatten her på bloggen.

Læs alle artikler her:

Nye byrum, nye veje – nye muligheder 
Fem hold konkurrerer om Svendborg bymidte 
Folkeliv i bymidten skaber en symbiose
Bliv ved med at være Svendborg 
Der er penge i detKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Der er penge i det

23. august 2012


(Foto: mitsvendborg.dk)


Det er godt for forretningslivet, og boligpriserne stiger.

Når Svendborgs bymidte ændrer udseende og karakter, kommer det også til at betyde noget for omsætningen i forretningerne og priserne på lejligheder og huse i centrum. Erfaring og forskning viser, at både omsætning og husleje går opad.

 

AF PER VINCENT
pervincentmail@gmail.com

 

 

Byen får et boost
Københavns Universitet og rådgivningsfirmaet Rambøll er i gang med en større undersøgelse om fremtidens byliv. En del af den handler om, hvad der sker, når en by som for eksempel Svendborg ændrer sit centrum til at være overvejende ”blødt og grønt”.

- Befolkningens nærhedsfornemmelse til bymidten giver i sig selv et boost.  Diversiteten af butikker og andre karakteristika, som sådan et område jo har, betyder rigtig meget, fortæller Bo Jellesmark Thorsen fra Københavns Universitet til mitsvendborg.dk.

Et godt byliv, hvor udgangspunktet netop er det ”bløde og grønne”, er selvforstærkende. Folk vil gerne bo der, folk vil gerne færdes der, og forretningerne vil gerne være der. Alle tre grupper er interesserede i hinanden.

I mange storbyer i Europa og USA har det vist sig at være en god ide at have sin forretning liggende lige ved et ”grønt åndehul”, og selv om det ikke umiddelbart kan overføres til en by af Svendborgs størrelse, er der dog en klar tendens.

I Svendborgs tilfælde betyder det også en del, at der bliver direkte adgang til det nye trafikcenter.

- Det er der god logik i, og sammenhængen med byens centrum bliver kun bedre på den måde, det er meget positivt, siger Bo Jellesmark Thorsen.

 

Fordi det er meget individuelt, er der ingen præcise tal for butikkernes omsætningsfremgang, men en tidligere undersøgelse har vist, at boligpriserne stiger mellem 10 og 15 procent.Kommentarer: Ingen kommentarer endnu

Bliv ved med at være Svendborg

22. august 2012

 
En sommerdag i Møllergade

(Foto: mitsvendborg.dk)


Det er ganske enkelt nødvendigt at ændre bymidten, siger professor Johannes Nørgaard Frandsen

 

AF PER VINCENT
pervincentmail@gmail.com

 

- Svendborg har for længst brandet sig som Cittaslow-by, og i dag står den som et eksempel på det gode liv, med alt hvad det indebærer. Projektet med en ”grøn” linie fra Centrumpladsen og Krøyers Have til Møllergade og videre til havnen er helt rigtig, siger professor Johannes Nørgaard Frandsen på Syddansk Universitet i Odense, og han mener oven i købet, at det er på høje tid med en radikal ændring af bymidten.

 

En spoleret bymidte
Bymidten er slidt og godt brugt, og det er fortidens synder, der slår igennem.

I 60´erne og 70´erne var det bilismen og industrialismen, der bestemte byens udvikling, og i centrum blev der lavet voldsomme gadegennembrud.

Byen så at sige mistede sit centrum, bymidten blev spoleret, og samtidig mistede havnen efterhånden sin betydning.

- Og så var det, at folk begyndte at rykke til Tved og andre steder uden for byen. Bymidten blev uinteressant, lidt ubrugelig og fyldt op med biler. Svendborgs bymidte skal tværtimod dyrke og motivere ”det gode liv”, og der er faktisk ingen vej uden om, siger Johannes Nørgaard Frandsen.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Folkeliv i bymidten skaber en symbiose

22. august 2012

 
(Foto: mitsvendborg.dk)

Ole Østergaard har gjort det i Aarhus, hvor å-gennembruddet er en succes

 

AF PER VINCENT
pervincentmail@gmail.com

 

- Det er et fantastisk initiativ og en rigtig tanke.

Sådan siger Ole Østergaard. Han er forhenværende stadsarkitekt i Aarhus, nu bor han i Troense og tager aktivt del i debatten om udviklingen i Svendborgs bymidte.

Han mener blandt andet, at det er en god ide at tage de forskellige byrum op til revision, og at der ligger et stort potentiale i udvikling og ombygning af Torvet og Lilletorv, Ramsherred og et stisystem til havnen.

 

Se til Aarhus
- Det er klart, at der er en symbiose mellem byudvikling og forretningslivet, sådan er det altid. Jeg har blandt andet været med til at gennemføre to store projekter i Aarhus: fritlæggelsen af åen igennem byen, som virkelig har skabt folkeliv i centrum, og bygningen af Bruuns Galleri bag banegården. Selvfølgelig strittede forretningerne imod, alt hvad de kunne. De frygtede for deres liv, hvis ikke kunderne kunne parkere lige foran hoveddøren. Det samme gjaldt, da vi lavede gågaden, men se så: Netop i kraft af symbiosen kom der nu endnu flere mennesker i Aarhus´ bymidte, og Bruuns Galleri har styrket forretningslivet i gaderne omkring. Der er en indbygget selvforstærkende virkning ved at lave den slags projekter. Og byen bliver oven i købet kønnere af det, siger Ole Østergaard.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Lokale annoncerMøllergade 7 - 5700 Svendborg
Tlf: 62 21 06 83


Kullinggade 29 - 5700 Svendborg Tlf. 62 25 18 28
Speciale: miljøvenligt træ

Robinie-Egetræ-Douglasgran-Lærketræ.
Vestergade 96, 5700 Svendborg

Tlf. 62 22 47 40

Lokale annoncer

Svendborg Museum Grubbemøllevej 13, Svendborg
Tlf. 62 21 02 61


Brogade 1-3, Svendborg
tlf: 72 18 55 55

Kultur- og Byliv

-Altid på toppen af MøllergadeDeltag i den kulturelle debat
www.svendborgkultur.dk
Kulturelt Samråd Svendborg


BORGERFORUM Svendborg


Svendborg Blues ‘n’ Roots

Svendborg Blues 'n' Roots
Tilmeld nyhedsmail

Debattemaer på bloggen

OverblikDe mest debatterede emner på bloggen finder du her

Lokalmedier  - Få Dit arrangement med

Frederiksøens fremtid

Frederiksøens fremtid
-Åben debat -Ideer og tanker -Skitseforslag

Blogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren: